суботу, 7 травня 2016 р.

7 травня день народження П.І.Чайковського

Петро́ Іллі́ч Чайко́вський (рос. Пётр Ильич Чайковский25 квітня (7 травня1840В'ятська губерніяРосійська імперія — 25 жовтня (6 листопада1893Санкт-ПетербургРосійська імперія)  — російський композитордиригент і педагог українського походження.
Походив з українського[1] роду Чайок. Прадід композитора, Федір Опанасович Чайка, походив з-під Кременчука, у ранзі козацького сотника брав участь у битві під Полтавоюй помер від ран[2]. Його син, Петро, народжений на Полтавщині (дід композитора), навчаючись у Києво-Могилянській академії, прийняв прізвище Чайковський. Пройшовши російсько-турецьку війну та відслуживши полковим лікарем, став городничим Слободського та Глазова у В'ятській губернії, а 1785 року був приписаний до дворянКазанської губернії[3]. До роду Чайковських належав і поет Євген Гребінка, автор романсу «Очі чорнії».
Батько композитора, Ілля Петрович, займав різні пости в Департаменті гірничих і соляних справ, проводив геологічні дослідження в Новгородській губернії, викладав у Гірничому корпусі. Мати композитора, Олександра Андріївна, уроджена Ассієр, внучка французького скульптора Мішеля-Віктора Асье (Michel Victor Acier), народилася у сім'ї митного чиновника в Петербурзі, грала на фортепіано і співала. 1833 року вона стала другою жінкою Іллі Петровича і народила шестеро дітей, серед яких Петро був другим. Мати займалася вихованням дітей, вчила їх музики, розмовляла з ними тільки французькою.


Немає коментарів:

Дописати коментар